Thursday, June 23, 2011

beri CENDERAHATI bermanfaat

banyak cakap tol si Lady D at 12:02 PM
Reactions: 
2 Orang Menyampuk cakap Lady D
hai semua....rase lame betol aku x update this blog..actually...I am not in the mood to write anything...
xtaula ngape..tp rase macam KEHILANGAN sesuatu...
nevermind...kite lupekan KLMJ tu ok
ha? pe tu..haha..tu la ayat adik aku slalu cakap..cam nyampah pon hado..sambil rase nk tolak pale die..huhu
x baekk2...ok..KLMJ is Kenangan Lalu Mengusik Jiwa..cam poyos kan...
Ok xpe..kite lupekan kisah adik aku yg xpenting sangat tuh..huhu..ate mesti die rase menyirap je bace ayat aku kn..de KU KESAH~!..aku kan kakak...hahahaha

tengok aku da melalut lagi..

Actually, aku nak cakap pasal cenderahati yang slalu kite bagi orang...xpon orang bagi kite...tak kesahlah..time kenduri kawen ke...time de pape event ke..ni antara cenderahati yang aku penah dapat:

Cawan cecomel..eee..cute nye..rase nk cubit je..haha le ke camtu?

Sapu tangan...slalu sapu tgn tu dideko...digam..dan sbg...macam2 bentuk..tp lap air pon xkering...ha camno nak buek tuh...

Kipas jepun....ok la gak..bile agak2 aircond kete BF korang xsejuk..de gak backup kn..walaupon dalam hati mencarut sbb panas...haha

Topi..ni aku dapat mase sampai kt airport KK, de lg dpt dr Hyundai mase mereka buat promotion....aku kn pompuan..pakai tudung..mane le pakai topi...xfare...nak tudung boleh?~...haha...mmg nk kene hempuk la ko cakap camtu kn...

hurm pe lagi eh..meh2 kumpul lg...

Jajan...bg orang melayu sy translate kn..jajan = snack..kami org jawe.panggil je jajan...yg ni i like...coz dpt gak mkn...pastu bile ade air kotak...bermulalah sesi perebutan bersama adik2 tercinta...

ha..tu benda2 common yg orang bagi la...so pesalahnya kite bagi bende len dari yang len..yang orang boleh gune...macam..

SEJADAH TRAVEL



sejadah ni bersaiz standard tau..kire besar cam sejadah kat rumah kita tu...cume die nipisla..xde bulu2....
sbb nye sejadah ni boleh dilipat ke saiz poket..so comey je nk bawak pergi mane2...sbb kan..contohla macam kite g bercuti kan...aku kadang2 xberapa nk konfident ngan kebersihan hotel tu..ye la bukan kite je yg pnh dok kat situ kan...macam2 orang kot...Entah2 pakai kasut je dlm bilik....pastu kite lak dok khusyu' solat xtau besih ke idak..tol x?...so dengan adanye sejadah ni..kebersihan tempat sujud lebih terjamin...eceh..da macam journalist lak aku ni...huhu~

okie..kalau berminat boleh terus klik link ni:


www.tips-fb.com

Wednesday, June 15, 2011

sape nak KUPON PIZZA HUT!!! untuk hari ni sahaja

banyak cakap tol si Lady D at 12:07 PM
Reactions: 
12 Orang Menyampuk cakap Lady D
laparnye aku tengok perkataan PIZZA HUT tuh...blom tengok kupon lg....hua2

kalaula ade orang nak blanje aku makan pizza arini misti Hot ...huhu..mimipila ko Lady D..sape je yg sudi..

k la aku bagi kat korang je la kupon nih


ambik!!

iNGAt.....UNTUK hARI iNI jE tAU



PSSSTTTtttt....dapat 3 pans tu...kalo x abis bagi aku eh...
www.tips-fb.com

Tuesday, June 7, 2011

Makanan WAJIB ada di PASAR MALAM

banyak cakap tol si Lady D at 5:24 PM
Reactions: 
10 Orang Menyampuk cakap Lady D
~ terujanya aku bile nak cite pasal makanan~

Belum cerita lagi aku da stat nak terliuq.........

Kat area rumah aku ni boleh dikatekan tetiap ari boleh jumpa pasar malam..

ISNIN - yg dekat xde..jauh sikit kalau nak g kat kampung sebelah..kampung SIJANGKANG..tu kampung bakal mak mertua aku..huhu..eceh gatal nak ngaku2 mak mertua lak..haha, tapi aku xpenah pg lagi pasar malam tu..tggu jadi orang sane la bru pegi ye x..


SELASA - hari slase ni memang paling byk pasar mlm kat area rumah aku..HEAVEN~~ bile teringat kat putu bamboo....SEDAPNYE~~~


RABU - pon ade pasar jugak...


KHAMIS - xde...


JUMAAT - kat area rumah aku ade..tp aku slalu pg yg dekat SRI MUDA, SHAH ALAM..sebab sane lg syok..byk tshirt murah..huhu~..sediakan je duit..


SABTU - ade pasar gak..tp jarang pegi..


AHAD - pasar waktu pagi...so aku mmg jarang pegi..sbb jarang2 aku nk bangun pagi..weekend weh..chill la..=)


okie..kalo kite pegi mane2 pon kompemla ade pasar malam tol x??...ko pg kelantan ke, melaka ke,johor ke..sume ade pasar malam..cume juadah je berbeza2 ikut negeri..tapi ade certain juadah ni yg cam ala2 wajib ade kat setiap pasar malam..



keropok lekor
nyum2..aku rase ni feveret kebanyakan orang..sangat laris..tapi kalo yg duduk selangor cam aku ni ramai kate kepok lekor ni xsedap sbb byk tepung....tp aku xgemar lak yg byk sgt ikan cam losong tganu tu..kalo kepok lekor kelantan lenla..mmg hantu la...oopps..sy bukan hantu kepok ye..kepok yg menghantui sy..sambil buat muke innocent ...haha


Murtabak
Ni feveret mak aku..asal g pasar malam misti beli..aku? tompang makan je..bayar haram xnk..haha..bertuah mak aku dapat anak camni kn2..sile anggukkan kepala anda..ini paksaan okey~ actually, murtabak kat malaysia normally, isi daging or ayam yg campur telur kan...tapi kalo korang g Sabah, kat KK..murtabak die banyak sayur kobis je..isi xbyk..tepung die pon ala2 kulit popia..nipis n rangup...sedap weh...aku suke gile..and ade lagi satu murtabak yang pelik skarang ni..MURTABAK ROTI JALA,sangat2la mabeles!..sape xpenah cube..silelah cube..tapi xbyk aku jmpe, kat Pasar Ramadhan Kota Kemuning & Pasar malam UiTM SEGAMAT...uuwaaaaa~ tetibe sebak n rindu kat uitm..uitm dihatiku...ohhhh


Nasi Berlauk
ha yang ni pon mmg wajib ado..sebab zaman skarang memang ramai perlukan khidmat nasi segera camni gara-gara malas masak...*sangat sesuai untuk aku yg pemalsa nih*...yg hado...ko cakap je nak ape..sambal tumis,lemak cili api,ikan goreng,ayam beempah,sayur campur..sume SIIIAAAPPP!! versi mamak..tapi nasi berlauk ni sangat la terhangat di pasaran time bulan Ramadhan..


Bihun/Me Sup
yang ni sangat la ado kat pasar malam..ko g memane pon msti ade...yang beze harga dan rasa...buat peniaga2, masakla sedap..kalo sedap orang beli lagi.tapi skali ko masak xsedap..spuloh ratus kali orang cite kat orang len..ha..tutup piuk nasi ko kang..camno nk buek.ooppss..pe tetibe cakap nogori lak nih...xde kne mngene langsung ngan bihun sup ni..



Laksa
yang ni feberet aku...suke gile..suke sangat2..kalo bleh tetiap ari nak makan laksa..misti aku xgemok cani kn kalo aku btol2 amalkan makan laksa sehari 3 kali..haha..budget membantu la...kalo da kaki melantak xle tolong kan2...malam ni g pasar kene beli !


Ayam Goreng
yang ni juadah pelik tapi digemari ramai...yela mane x pelik nye..ayam gorang je kot...mak ko slalu goreng kat umah kan..ade bwh tudung saji lagi...tapi asa lko g pasar je mesti beli...kn...sbb aroma yg menganggu ketenteraman idung dan hati xbole dikawal lalu membeli..haha..sandiwara ko cam Upin & Ipin kan Lady D..


Yong Tau Fu
Sedap2...tapi xkeyang...yela..ko beli mende ni dlm rm20 pon nampak ciput jek...misti korang xrase sgt kot..sbb aku ni adik bradik cam adik bradik korang 2x gande..beli sikit xcukup...huhu~

ha...gamba terakhir ni...bukan menu wajib kat setiap pasar malam..tapi menu wajib aku bile g pasar..xde mende ni kat pasar..aku x pegi..


PUTU BAMBU

saje bagi gamba besar skit..baru rase btol2 jakun  putu bambu ...haha...








pas buat entry ni..da nampak ciri2 kegelojohan aku...malam ni misti banyak makanan aku beli..haha..pantang cite skit mulela aku teringin..bile teringin kenela beli...

^_____________^








www.tips-fb.com

Monday, June 6, 2011

Cara-cara Menyusukan ARNAB

banyak cakap tol si Lady D at 12:03 PM
Reactions: 
7 Orang Menyampuk cakap Lady D
::ramai orang da cerita FAKTA TENTANG ARNAB..so aku nak cite camne nak bagi arnab susu::

memang nampak cam senang kan..tp remeh weh..siyes! aku xtipu...sbb before this aku jaga arnab yg dapat2 je da besa n da celik mate...tu pon En. Tunang yg bagi..present beday katenye..=) i like 1000x..excited lebih2...

tapi

aku xjage pon..hahahaha..jahat x?

aku bagi gaji kat adik aku..die yg tlg jage makan minum n sgale macam sal rabbit aku tuh..mane x nye...bz kot..keje...hehe..alasan!


ni la due ekor si gemok..kaler brown tuh D'd, and kelabu tu A'a

Sangat kuat makan ok..sume nak di makan...kalo korang nak tau..bekas makanan tu..yg kaler pink tu..last2 tinggal sparuh jek..tpakse aku gantikan ngan bekas besi..seb bek sangkar tu besi..kalo x....xyah di bagitau..korang pon boleh agak kn..tol2 kuat makan..BUKTI???...tuh bijih2 di bawah sangkar..haha

okie...lepas 7 bulan aku bela si gemok2 ini..maka lahirlah...baby2 rabbit yg cute miut..siyes...memula cam anak b*b* pon ade...

ni gamba terbaik yg dpt aku snap bile pakai hp aku yg xbape nk HD nih

ni mase dorg baru keluar 25.5.2011, pukul 12.50am...aku tgh syok2 tdo adik aku sibuk memekak kate rabbit aku branak...kacau Btol!~

time ni da seminggu..so mereke da ade bulu...xcam b*b* da..

korang jangan nak kate kitorang suke seksa binatang ye...ni bukan aksi mendera atau menyakiti...tapi ni la cara2 nak menyusukan baby rabbit..

1. pegang telinga mama die...
2. tutup kaki depan n belakang dengan kain...
3. pegang dan baringkan die mengiring...
4. barula lepaskan baby2 tu utk mencari punca susu ibu....

*bile baby arnab ni lahir, terus asingkan drp parents die..Kaedah ni...nenek sedara aku yang ajar...sbb nye..takot bapak die makan...


ni krew2 aku...sume pon batak nak bagi arnab minum...ye aku tau..kaler mereka berbeza dgn aku..jangan cakap kuat2..nanti kecik ati diorg..hahahaha


tengok! betapa gembirenye mereka dapat menyusu....nyum2..heaven~


Ni snow...da kenyang...TIDO...cute kan..die  ni yg paling gemok antare 3 ekor..


Ni Hazel....mnyusu sambil tdo..tp tetap maintain....CUTE...hehe..actually..die tgh tindih yg lg sekor..si Coffee..mereke nih..xkisah da tindih sape ke...de yg penyek ke...yg penting dpt menyusu....afta sebulan bolehla meke ni stat makan dedak..kalau nak bagi kangkung ke hape ke boleh..tapi jemur dulu..sbb ade getah...

COMEY kan.....suke sangat!!!...xcited lebey, cam la aku yg branak...haha


www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip