Monday, June 6, 2011

Cara-cara Menyusukan ARNAB

banyak cakap tol si Lady D at 12:03 PM
Reactions: 
::ramai orang da cerita FAKTA TENTANG ARNAB..so aku nak cite camne nak bagi arnab susu::

memang nampak cam senang kan..tp remeh weh..siyes! aku xtipu...sbb before this aku jaga arnab yg dapat2 je da besa n da celik mate...tu pon En. Tunang yg bagi..present beday katenye..=) i like 1000x..excited lebih2...

tapi

aku xjage pon..hahahaha..jahat x?

aku bagi gaji kat adik aku..die yg tlg jage makan minum n sgale macam sal rabbit aku tuh..mane x nye...bz kot..keje...hehe..alasan!


ni la due ekor si gemok..kaler brown tuh D'd, and kelabu tu A'a

Sangat kuat makan ok..sume nak di makan...kalo korang nak tau..bekas makanan tu..yg kaler pink tu..last2 tinggal sparuh jek..tpakse aku gantikan ngan bekas besi..seb bek sangkar tu besi..kalo x....xyah di bagitau..korang pon boleh agak kn..tol2 kuat makan..BUKTI???...tuh bijih2 di bawah sangkar..haha

okie...lepas 7 bulan aku bela si gemok2 ini..maka lahirlah...baby2 rabbit yg cute miut..siyes...memula cam anak b*b* pon ade...

ni gamba terbaik yg dpt aku snap bile pakai hp aku yg xbape nk HD nih

ni mase dorg baru keluar 25.5.2011, pukul 12.50am...aku tgh syok2 tdo adik aku sibuk memekak kate rabbit aku branak...kacau Btol!~

time ni da seminggu..so mereke da ade bulu...xcam b*b* da..

korang jangan nak kate kitorang suke seksa binatang ye...ni bukan aksi mendera atau menyakiti...tapi ni la cara2 nak menyusukan baby rabbit..

1. pegang telinga mama die...
2. tutup kaki depan n belakang dengan kain...
3. pegang dan baringkan die mengiring...
4. barula lepaskan baby2 tu utk mencari punca susu ibu....

*bile baby arnab ni lahir, terus asingkan drp parents die..Kaedah ni...nenek sedara aku yang ajar...sbb nye..takot bapak die makan...


ni krew2 aku...sume pon batak nak bagi arnab minum...ye aku tau..kaler mereka berbeza dgn aku..jangan cakap kuat2..nanti kecik ati diorg..hahahaha


tengok! betapa gembirenye mereka dapat menyusu....nyum2..heaven~


Ni snow...da kenyang...TIDO...cute kan..die  ni yg paling gemok antare 3 ekor..


Ni Hazel....mnyusu sambil tdo..tp tetap maintain....CUTE...hehe..actually..die tgh tindih yg lg sekor..si Coffee..mereke nih..xkisah da tindih sape ke...de yg penyek ke...yg penting dpt menyusu....afta sebulan bolehla meke ni stat makan dedak..kalau nak bagi kangkung ke hape ke boleh..tapi jemur dulu..sbb ade getah...

COMEY kan.....suke sangat!!!...xcited lebey, cam la aku yg branak...haha


www.tips-fb.com

7 Orang Menyampuk cakap Lady D:

ASaDa RyutaRo on June 6, 2011 at 12:32 PM said...

hohoho.. camtu rupanya nak bagi baby arnab menyusu.

dulu bela arnab gak. tapi utk disembelih. mak dia tak makan baby. just asing ayah dia je. arnab cepat membiak. pejam celik dah ramai sanak saudara diorang.

Rozuan Ismail on June 6, 2011 at 12:42 PM said...

comelnya arnab tu minum susu,byk nye arnab awak

Lady D on June 6, 2011 at 12:43 PM said...
This comment has been removed by the author.
Lady D on June 6, 2011 at 12:46 PM said...

ASaDa RyutaRo :: a'o..1st time kn...tu la jadinye..hehe
oyeke..kire i da slh fact la ek..tenkiu2 sbb btolkan..=)
ni pon baru branak 3 ekor da ade org ty nak beli..hehe

Rozuan Ismail :: mmg comel gilos..cam nk picit2 je..hehe...bru ade 5 ekor..nk bg lg byk..=)

CikHaniBhulat on June 6, 2011 at 3:49 PM said...

alolo..comel nye baby rabbit...tp geli lak tgk yang xde bulu..anak kucing pon hani geli..1time tgk baby rabbit... =]

Lady D on June 6, 2011 at 3:54 PM said...

hehe...mmg cumel abis..slalu kalo pegang tu cam xmo lepas tau..ggrrrammm..hehe...tp siyes dya pon geli gaks yg xde bulu sbijik cik piggy nye baby...yeke 1st time?...ni bru tgk..klo dpt pegang msti hani suke..=)

Anwar Fareed on March 1, 2013 at 9:24 PM said...

ada x cara nak tau, sama ada mak dia ada susu ka x ? cara supaya susu mak dia bertambah kaa.. :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip