Friday, May 27, 2011

Tips Memilih Insuran Nyawa

banyak cakap tol si Lady D at 3:46 PM
Reactions: 
2 Orang Menyampuk cakap Lady D
well..semenjak 2 menjak jadi agent Takaful nih..aku tol2 cam da le adapt mende2 nih...untuk mereka yang da bekerjaya ramai yang da memiliki, tapi buat orang cam aku..yg baru memulakan hidup dalam alam pekerjaan, misti masih ramai yang belum membeli apa-apa polisi takaful atau pon insuran. so kadang2 golongan kami ni akan confius..and tend to buy whatever recommended by frens or orang terdekat. so, untuk mengetahui lebih lanjut, sile teruskan pembacaan anda...=)

ok, firstly, kite nak tengok beze takaful n Insuran, becOZ pape pon yang kite beli or pilih..we have to go back to the basic, pe yg kite harapkan dari insuran tu::

okie..bagi mereka yg bukan MUSLIM, kite xbape kesah la..sebab..die free to choose..nak ikut islamic way pn boleh..conventional pn boleh..tapi camne dengan kite yang MUSLIM ni???

Check this out!!


Da nampak belum perbezaannya???...nak aku terangkan satu2??...aku da agak da..korang mesti geleng punye!..xpe..lagi senang keje aku..meh aku random jek...dalam banyak2 nih..aku paling tertarik nak gtau sal POST-MORTEM tuh..korang mesti tau kan POST-MORTEM tu ape? macamana? kenapa? tapi perlu ke?? untuk certain cases ye..perlu..tapi kite kan da tau...Jenazah tu akan sakit...bayangkanla..sehelai rambut terusik kat bdn pn jenazah da sakit..ni bayangkanla..dada di belah..badan di bedah...n segala jadah...are you dare to do this with your love ones..no rite?...so?...decision in your hands.


Tu salah satu contohla aku bagi..untuk pedoman..kalo rase cam bese..xesah je..le tengok ni plak..tapi ni kes kat russia..Malaysia aku xjumpe...


mekasih pakcik google



and pada aku ramai orang perlu tau

 How to Choose the best policy


1. For Muslims, choose TAKAFUL


2. If korang beli policy yang ade pakej Medical Card, Make sure Payment for medical card is 1/3 from the premium price. means::


bayaran Bulanan (premium) = RM 150
Medical card (MC)= RM 50


sebabnya, if kite beli MC yang lebih mahal drp premium kita akan rugi. Yang jadi simpanan hanya bayaran bulanan, but the MC, could be burn if kite xgune..see, rugi x??, so amik je yg murah..sbb coverage pon lebih kurang jek


3. Pilih Takaful yang bernaung dalam Syarikat yang betul2 stabil..


Cth:: Etiqa,,,ianya berada di bawah MAYBANK. sangat stabil..


4. bukan stakat dari syarikat yang stabil je...korang siasat gak background company tu..die melabur katne...ade panel syariah x..tu yg penting..


Cth:: boleh search website Carlsberg, Berjaya Toto, Guinness Anchor


pe korang boleh jumpe kat senarai investor diorang??..supriseee!!...g cari sendiri..kang kate aku nk kondem bisnes orang len plak..


5. bayar skali semua dapat


Cth:: dapat Simpanan+coverage tuk Death & Permanent Disability+Coverage for accident & Permanent Disability + Coverage for critical illness + Hospital Benefit+Medical card


*actually, de benda aku cam surprise sket mase aku dgr sal ETIQA nih...gigi pon die cover tau!..siyes!..kalo korang tengah jalan2 jatuh..gigi patah~..MC cover okey~...hehe..aku je yg suprise..orang len cool jek..xcool btol dayah cool nih..haha


~semoga dapat membantu dgn maklumat yg xseberapa ni~ 















www.tips-fb.com

Monday, May 23, 2011

sihat itu sementara

banyak cakap tol si Lady D at 3:23 PM
Reactions: 
2 Orang Menyampuk cakap Lady D
sekarang kita sihat

Kita boleh berdiri, berjalan, berlari..kita boleh pergi mana sahaja kita suke

Kita boleh buat apa sahaja yang kita nak..

Kita boleh buat apa pon kerja untuk cari rezeki...

tapi MAMPUKAH kita untuk menghalang sesuatu takdir?

pernah terfikir ini akan terjadi pada kita?


adakah mangsa juga pernah terfikir ini akan terjadi pade dia? tentu tidakkan...

selepas kaki mereka di potong, banyak kemungkinan yg akan berlaku:::

1) trauma
2) kemurungan
3) sukar untuk terima kenyataan
4) hilang keupayaan untuk berjalan dengan baik
5) menyukarkan proses untuk meneruskan hidup (mencari kerja) dimasa hadapan
6) tidak cukup dana untuk kos rawatan
7) terpaksa membuat pinjaman bank untuk menampung kos rawatan yang tinggi

Tetapi bayangkan, JIKA anda mendapatkan perlindungan dengan ETIQA TAKAFUL

1) anda akan mendapat perlindungan untuk keilatan kekal
2) anda ada simpanan yg telah anda simpan melalui bayaran bulanan
3) anda mendapat rawatan yg lebih baik kerana sudah ada perlindungan
4) kos rawatan di tanggung oleh takaful anda
5) dana yang cukup untuk proses pemulihan dan memulakan hidup baru

~Kita sahaja yg mampu membantu diri sendiri~



www.tips-fb.com

Friday, May 20, 2011

Lagi CONTEST best gile untuk BLOGGER

banyak cakap tol si Lady D at 9:45 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
"MAS TRAVELLERS"



Misti korang bese dangar mende ni kn?..yang slalu wat contest tuk orang2 yang minat travel sane sini....

dulu de yang sampai dapat buat dokumentari lagik kt tv...jeles kot...huhu~...

so sekarang ni de lagi satu contest khas tuk para blogger..macam awk..bukan...macam u all...bukan2...macam die...bukan jugak...macam2 hal la...hehe..actually..

MACAM KITA SEMUA PARA BLOGGER

tapi contest ni tetap xlari konsep...tetap sal travel..tuk sape2 yang mmg die hard fan travelling( btol ke istilah tu??...xpe..layan je..)...sure syok masuk contest ni..sure masyuk...=)

Korang blh buat pe je..entry sal experience travel g memane ke...upload pic g travel...n video pon boleh..siyes...sambil angguk pale banyak kali..=)

cane nak join?

k senang je care2 die::
klik SINI untuk direct link

nampak kan..?? aku harap xover margin bile letak pic Xtra large nih..

ha, korang ikut je step die tuh okey!

GOOD LUCK!!


www.tips-fb.com

Thursday, May 19, 2011

Harga Untuk 1 Nyawa

banyak cakap tol si Lady D at 3:05 PM
Reactions: 
2 Orang Menyampuk cakap Lady D
Pernah x kite terpikir Harga untuk nyawa kite??

misti xpenah kn sbb kite rase kite akan hidup sampai bile2~

tapi kite kene pk jugak...

hari ini kite BERNAFAS hanya pinjaman

hari ini kite SIHAT hanya pinjaman


Sabda Rasullullah S.A.W bermaksud "Rebutlah peluang 5 perkara sebelum dtg 5 perkara yg lain, iaitu 
1. masa muda mu sebelum dtgnya hari tua, 
2. masa sihat mu sebelum engkau dilanda sakit, 
3. masa kaya mu sebelum engkau jatuh papa, 
4. masa lapang mu sebelum dtgnya waktu sibuk dan 
5. masa hidup mu sebelum dtg saat kematian" ...

Hargailah  5 perkara itu dengan 5 perkara:

1. Menyimpan dari MUDA kerana keperluan untuk masa TUA kita
2. Menyimpan semasa kita SIHAT untuk bantuan semasa kita SAKIT
3.Menyimpan masa kita KAYA untuk persediaan waktu kita PAPA
4. Menyimpan sewaktu kita LAPANG untuk backup waktu kita LUPA
5. Menyimpan selagi kita masih HIDUP untuk kesenangan orang tersayang yang kita akan tinggalkan saat datangya KEMATIAN

so, kite nak cerita macamana nk buat simpanan yang dapat jamin 5 perkara diatas?

Jawapannya::::


sila Klik gambar untuk direct link

misti time ni korang ade yang rase xnak teruskan baca, de yang da nyampah dah bile tau cite sal takaful...

nanti dulu..jangan terlalu cepat kite menilai sesuatu perkara sebelum tahu ape die sebenarnya..


perlindungan sangat penting untuk kite, untuk keluarga kite...n untuk kite SEMUA.

untuk maklumat lanjut sila hubungi saya:

HIDAYAH 

H/P:: 017-653 6779

EMAIL:: nurhidayahmisnan@yahoo.com


www.tips-fb.com

Tuesday, May 17, 2011

SELAMAT HARI GURU !!!

banyak cakap tol si Lady D at 1:55 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
SELAMAT HARI GURU 

aku tujukan pada:


1) Mak

time kasih mak sbb jadi CEKGU memasak kakak, jadi CEKGU wat keje umah, jd CEKGU dr kakak kecik sampai da moncit cani...huhu~ tetibe rse terharu noo...


2) Bapak

kek tu handmade tau...inspirasi mak aku...khas tuk bapak aku..=)
time kasih pak sbb jadi CEKGU DISIPLIN tuk kakak..xle kuar, xle sosial,xle rapat2 sgt ngan laki,xle terpengaruh ngan kawan, xle wat bende xsenonoh...U r the best father!! and (SELAMAT HARI JADI pak (ate org len cam cute2 je panggil bapak die papa,aku cool je panggil bapak) sah jawe! haha, dulu bapak aku penah jd cekgu gak..spesel kn, bufday di teachers' day...)

3) CIKGU FARIDAH (TBK JK)

Time skola tadika aku xbyk ragam mmg dak baek..time kaseh CEKGU sbb da ajar say 
A to Z..siyes sgt bergune...=)


4) SEMUA TENAGA PENGAJAR ( SKJK & SRAJK)

time kasih semua CEKGU yang ajar saya...jasa CEKGU sume sy akan kenang..n slalu doakan CEKGU2 sentiasa sihat untuk terus mendidik anak bangse..cewah!, aku cam gud2 je ckp camtu..hehe

tetibe kenangan mase skola rendah menjelma

zaman skola rendah = zaman kegemilangan bisnes aku..huhu~

darjah 1 :: jual lukisan..aku tekap2 je dr buku, kengkwn beli..jgn nk sorok2 eh, aku ingat lagi sp yg beli dr aku..haha

darjah 2 :: jual stiker..aku beli kat pasar singgit je bepoloh2...pastu aku pon dpt balek bepoloh2 inggit..bijak x..bijak x..

darjah 3 & 4 :: jual dompet yg di buat drp wrapper..siyes..laku!

darjah 5 :: jual eskrem...cair lg pon bawak gak g skola..demand tinggi..=)

darjah 6 :: jual nasi lemak + coklat...cam kedai runcit kn...haha


5) SEMUA TENAGA PENGAJAR (SAMTTAR)

time nih mmg paling nakal..dak wanted!...haha...time kasih Ustaz2 n Ustazah2 sbb xjemu marah sy...didik sy..dende sy...rotan sy...<tang rotan ni mmg plg aku xle lupe, kne kejar ngan warden siap  lompat pokok yg tingginye paras pinggang..x berseliper ...haha..lawak2>

6) PENSYARAH ( UiTM SEGAMAT)

time nih mmg xnakal...da jd anak dare...jln pon sopan..memalu jek..low profile, xrmai kawan, wat hal sendiri je, g kelas balik kelas, g silat...rindu zaman blaja...time kasih utk semua PENSYARAH atas ilmu yg diberi pade aku...

terAkhir kate....bukan terakhir entry tau...

TERIMA KASIH CIKGU!!!
www.tips-fb.com

CLEARANCE STOCK!! CEPAT!! SANGAT MURAH!!

banyak cakap tol si Lady D at 1:09 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
hai semua!! 
harini nak wat iklan tuk MEGAsale dari MEGAshop CABIN

clearance STOCKS!!..mau kasi habis III



clearance STOCKS!!..mau kasi habis IV







   brief sket sal MEGAshop CABIN, sebuah company brdaftar dengan SSM atas nama 
MEGADAYA RESOURCES 
dan menjalan kan perniagaan:

MENJUAL BLAUS, BAJU KURUNG , JUBAH DAN KAIN PASANG

MENERIMA TEMPAHAN UNTUK PAKAIAN WANITA:

* BAJU KURUNG
* BAJU KEBAYA
* BAJU KURUNG PAHANG
* BAJU KURUNG MODEN
* BUSANA PENGANTIN

MENERIMA TEMPAHAN LANGSIR:

*SCALLOP
*STANDARD
*dll.

LAIN-LAIN:

*HAMPER
*GUBAHAN HANTARAN
(harga mengikut budget customer)
*CAKElicious

siyes! se cam business women lak..hehe...sile2 la jenguk ye...

Untuk Tempahan, Pertanyaan & Pembayaran:

sila inbox sy di FB sy Nur Hidayah Misnan

atau, blh SMS 017-6536779

*FOR SERIOUS BUYER ONLY*
*NO RESERVE*
*FIRST PAY FIRST SERVE*(for promotion item)
www.tips-fb.com

Wednesday, May 11, 2011

Cakelicious

banyak cakap tol si Lady D at 11:46 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
Suke tak makan KEK COKLAT??!!..
suke kan...suke kan..cakaplah suke....hehe

ini adalah CAKElicious yang diilhamkan oleh ibu saye..huhu...siyes!..sedap...sehingge menjilat Tupperware gitu..





ni afta letak topping choc...siyes, choc ni je pon da sedap..



afta siap letak topping plus :: kacang + choc rice + choc chips

Nyummy!..aku lak yg terliuk....


Ni afta siap packing....n siap utk dihantar pada customer....misti korang pon cam terliuk tengok kn..kn...jangan tipu..aku nampak..haha...

ade 2 saiz, or saiz blh ikut permintaan korang, tp buat mase ni kami cume provide 2 size je::

1. saiz S :: bekas yg kecik wat jeli/dadih tu...= RM1.50
sangat sesuai utk wat tambah dlm beg doorgift ke hape ke..sbb berbaloi kn..kek coklat + topping lagi..+ sedap...hehe..sempat lak aku promote eh..

2. saiz M :: bekas standard 4 segi tepat yang slalu org wat jual nasi goreng tuh...= RM 8.00
sangat sesuai kalo nk wat kenduri ke..buah tangan g umah sedare..umah kawan...

okey, nak tempah senang je..



Untuk Tempahan, Pertanyaan & Pembayaran:

sila inbox sy di FB sy Nur Hidayah Misnan

atau, blh SMS 017-6536779

*FOR SERIOUS BUYER ONLY* 


www.tips-fb.com

Monday, May 9, 2011

Dilarang sambut HARI IBU

banyak cakap tol si Lady D at 10:35 AM
Reactions: 
3 Orang Menyampuk cakap Lady D

Aku suke sambot Hari Ibu ni..tapi aku xpaham nape de sparuh orang kate xelok sambut…Mostly, orang kate sebab sejarah awal Hari Ibu tu sendiri...mungkin ni samela ngan kes Valentine's Day n so on..so, pas aku mengGOOGLE, banyakla gak aku jumpe jawapan, antaranya::

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan. KLIK SINI untuk lebih info

Hari Ibu disambut pada hari berbeza antara negara kerana berbagai-bagai asal-usulnya. Satu aliran pemikiran mengakui bahawa perayaan ini lahir dari satu adat pemujaan ibu di Yunani Purba, yang menyambut satu perayaan untuk Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. Perayaan ini diadakan sekitar equinoks musim bunga di Asia Kecil dan tidak lama kemudian di Rom dari 15 hingga 18 Mac. Orang Rom Purba juga menyambut sebuah perayaan bernama Matronalia yang memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini. KLIK SINI untuk lebih info

Lain pula bagi Indonesia,Sejarah Hari Ibu diawali dari bertemunya para pejuang wanita dengan mengadakan Konggres Perempuan Indonesia I pada 22-25 Desember 1928 di Yogyakarta, di gedung yang kemudian dikenal sebagai Mandalabhakti Wanitatama di Jalan Adisucipto. Dihadiri sekitar 30 organisasi perempuan dari 12 kota di Jawa dan Sumatera. Hasil dari kongres tersebut salah satunya adalah membentuk Kongres Perempuan yang kini dikenal sebagai Kongres Wanita Indonesia (Kowani). KLIK SINI untuk lebih info

Tapi pada aku, yang penting NIAT kite sambut hari ibu ni..sebab,

Diriwayatkan dari Amir al-Mukminin (pemimpin kaum beriman) Abu Hafsh Umar bin al-Khattab radhiyallahu’anhu beliau mengatakan : Aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,“Sesungguhnya setiap amalan harus disertai dengan niat. Setiap orang hanya akan mendapatkan balasan tergantung pada niatnya. Barangsiapa yang hijrah karena cinta kepada Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya akan sampai kepada Allah dan Rasul-Nya. Barangsiapa yang hijrahnya karena menginginkan perkara dunia atau karena wanita yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya (hanya) mendapatkan apa yang dia inginkan.” (HR. Bukhari [Kitab Bad'i al-Wahyi, hadits no. 1, Kitab al-Aiman wa an-Nudzur, hadits no. 6689] dan Muslim [Kitab al-Imarah, hadits no. 1907]).


Jadi, kat sini…xyahla kite nak cakap xle sambut Hari Ibu, sbb niat kite nak gembirakan ibu kite kan…so sambut je..yang PENTING::

1.    Janganla berlebih2an..kang jadi membazir..xelok…cth: belikan mak kite hadiah Handbag LV..kalo korang mmg tol2 kayeraye xpe..haha..kalo aku, takat cap pasar malam bolehla kubelikan..=)


2. Pastu..jangan ko g sambut kt Pub ke Disko ke..majlis yg de Pertandingan Ratu Cantik Mak Ny*h ke..oooppss..telebey sudey…

3.Yg paling terpenting! KERJASAMA..haha…salah..yg penting korang IKHLAS…jangan sambut bersebab seperti, bile korang sambut, mak akan hepi, bile mak hepi..senang nk pinjam duet..hehe…ni bukan aku okey..siyes xtipu..haha

www.tips-fb.com

Thursday, May 5, 2011

KEBAKARAN DI JALAN KEBUN

banyak cakap tol si Lady D at 12:02 AM
Reactions: 
1 Orang Menyampuk cakap Lady D
~4 Mei 2011~



12 unit rumah sewa (6 unit rumah berkembar) telah menjadi korban kebakaran yang dipercayai berpunca daripada lintar pintas selepas letupan kecil dapur gas yg bermula daripada salah sebuah rumah. Akhirnya merebak dan menghanguskan kesemua rumah.


ni video selepas kebakaran blaku..aku import je...tp xtau ngape kecik..sile klik tuk menggemokkan video..

actually, nampak cam sirius and cam cik popeser serbe tau lak eh...eh mistila..kt kawasan umah aku okey~...dekat je..jalan kaki pon sampai..sian tau...mangse2 kejadian ditempatkan buat sementara waktu di surau berdekatan..tapi ade yang menumpang di rumah saudara masing2...

Kejadian ni mmg sgt mengejutkan mereke...yela mane x nye..ade yg bru blk keje umah da xde..ade yg xsempat sampai umah lg..de yg br je duduk  kjp...n mcm2 lg..tp the worse thing is mereke xsempat pn nk selamatkan pape barang...tp pape pn Alhamdulillah..sebab xde kemalangan jiwa...

so, kami warga Jalan Kebun membantu ape yg terdaya...aku ngan mak n adik aku pon kumpul2 kn baju2 yg masih elok n tudung untuk mereke...siyes!...mereke sgt memerlukan..

Kat sni aku nk amik kesempatan utk memberi ruang pade kawan2...sdare2...kakak2...adik2..abang2...sesape yg sudi nk hulurkan bantuan blh hubungi sy di email ni nurhidayahmisnan@yahoo.com...manela tau de yg da lame niat nk sedekah tp xsempat2..skarang la tibe masenye kite same2 hulurkan bantuan....sbb mereke sume ni btol2 da sehelai sepinggang...mari kite bantu same2 ye...

sedekah kan Doa untuk mereka pon boleh....
www.tips-fb.com

Wednesday, May 4, 2011

Mate Bengkak bak cik pinggu

banyak cakap tol si Lady D at 6:43 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~ASsalamualaikum~


~Salam Sejahtera~

da 4 hari aku xupdate blog nih...so agak2 bape banyak aku nk menceceh hari ni...

seBAKUL? 2 BAKUL? ke trus je amik seLOMBONG..haa~ amik ko...haha

actually xde la sampai camtu...sentap Mak Nak..~ok fine....kite teruskan ngan cite kite k...

Mate Aku Bengkak

yg ni siyes!!...xcun sgt~!!...tapi pe nk buat...kene gak teruskan idup..huhu~ sian aku...bangun pagi..g keje gak...sampai opis wat muke kesian cam cik Pinggu,,,,,huk2..tsedak cik pinggu aku kutuk die..pahtu...g klinik..dokte kate aku kne alergi..padahal aku se aku xmakan pape pn yg le wat aku alergi..sbb aku cume makan ayam masak kicap yg aku masak sendiri je...haaaa~~ maksudnye pasni aku da xyah masak! yey! merdeka! PANG! dr mak aku..huhu~ siyes! xle lari..huhu~ then, dokte dengan rela hati bg aku MC...mase dokte tanye nk MC ke..aku cam wat2 cool n bkate:: " mate sy xsakit dokte..tp die cam gatal2 sket kn so xle kosentret wat keje" trus dokte bg 1 hari MC....rase cam time ni gak nk loncat2 atas katil kt sebelah dokte tuh..aksi cipanzi dpt pisang...lalala~ jgn risau..tu hanya khayalan penulis okey...kang xpasal2 dpt cuti staun..trus di gegaskan ke tg. rambutan..kih2..okeh..sekian...gambar dan ilustrasi mate penulis xle di paparkan..takot jd bahan eksperimen~....pekejadah nk wat ekpserimen..mate xcantik...huhu~

tapi tuk xmenghampekan..aku letak r pic...nila..



ahaks...pekene mate bengkak cani??? wat pembedahan plastik ke pe?? owh tidakkkk~..xkuase aku..aku salah upload...xpe2...cuci je mate k...

jasa baik pak cik google

ni la ilustrasi sebenar..tp bukan mate aku..aku pinjam je..huhu~..tp lebih kurang camnila upe aku...siyes!...xtipooo~...pecayelah..pecaye lah.....~

erk...caye kn..

okey!~

makanya...bile mate aku bengkak camgitu aku kemane2 bersungglasses..xpasal2 1 ari rase cam Paris Hilitan...lalala~


www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip