Friday, May 27, 2011

Tips Memilih Insuran Nyawa

banyak cakap tol si Lady D at 3:46 PM
Reactions: 
well..semenjak 2 menjak jadi agent Takaful nih..aku tol2 cam da le adapt mende2 nih...untuk mereka yang da bekerjaya ramai yang da memiliki, tapi buat orang cam aku..yg baru memulakan hidup dalam alam pekerjaan, misti masih ramai yang belum membeli apa-apa polisi takaful atau pon insuran. so kadang2 golongan kami ni akan confius..and tend to buy whatever recommended by frens or orang terdekat. so, untuk mengetahui lebih lanjut, sile teruskan pembacaan anda...=)

ok, firstly, kite nak tengok beze takaful n Insuran, becOZ pape pon yang kite beli or pilih..we have to go back to the basic, pe yg kite harapkan dari insuran tu::

okie..bagi mereka yg bukan MUSLIM, kite xbape kesah la..sebab..die free to choose..nak ikut islamic way pn boleh..conventional pn boleh..tapi camne dengan kite yang MUSLIM ni???

Check this out!!


Da nampak belum perbezaannya???...nak aku terangkan satu2??...aku da agak da..korang mesti geleng punye!..xpe..lagi senang keje aku..meh aku random jek...dalam banyak2 nih..aku paling tertarik nak gtau sal POST-MORTEM tuh..korang mesti tau kan POST-MORTEM tu ape? macamana? kenapa? tapi perlu ke?? untuk certain cases ye..perlu..tapi kite kan da tau...Jenazah tu akan sakit...bayangkanla..sehelai rambut terusik kat bdn pn jenazah da sakit..ni bayangkanla..dada di belah..badan di bedah...n segala jadah...are you dare to do this with your love ones..no rite?...so?...decision in your hands.


Tu salah satu contohla aku bagi..untuk pedoman..kalo rase cam bese..xesah je..le tengok ni plak..tapi ni kes kat russia..Malaysia aku xjumpe...


mekasih pakcik google



and pada aku ramai orang perlu tau

 How to Choose the best policy


1. For Muslims, choose TAKAFUL


2. If korang beli policy yang ade pakej Medical Card, Make sure Payment for medical card is 1/3 from the premium price. means::


bayaran Bulanan (premium) = RM 150
Medical card (MC)= RM 50


sebabnya, if kite beli MC yang lebih mahal drp premium kita akan rugi. Yang jadi simpanan hanya bayaran bulanan, but the MC, could be burn if kite xgune..see, rugi x??, so amik je yg murah..sbb coverage pon lebih kurang jek


3. Pilih Takaful yang bernaung dalam Syarikat yang betul2 stabil..


Cth:: Etiqa,,,ianya berada di bawah MAYBANK. sangat stabil..


4. bukan stakat dari syarikat yang stabil je...korang siasat gak background company tu..die melabur katne...ade panel syariah x..tu yg penting..


Cth:: boleh search website Carlsberg, Berjaya Toto, Guinness Anchor


pe korang boleh jumpe kat senarai investor diorang??..supriseee!!...g cari sendiri..kang kate aku nk kondem bisnes orang len plak..


5. bayar skali semua dapat


Cth:: dapat Simpanan+coverage tuk Death & Permanent Disability+Coverage for accident & Permanent Disability + Coverage for critical illness + Hospital Benefit+Medical card


*actually, de benda aku cam surprise sket mase aku dgr sal ETIQA nih...gigi pon die cover tau!..siyes!..kalo korang tengah jalan2 jatuh..gigi patah~..MC cover okey~...hehe..aku je yg suprise..orang len cool jek..xcool btol dayah cool nih..haha


~semoga dapat membantu dgn maklumat yg xseberapa ni~ 















www.tips-fb.com

2 Orang Menyampuk cakap Lady D:

Cikgu Fikri on March 26, 2012 at 7:37 PM said...

owh..
cam tu rupanya..,
baru fhm....
biar betul gigi pun dia cover..
tp, ada ke org nak claim klu gigi patah..
ada kottttt...
btw, thx for the info... :)

Silent Reader on May 6, 2013 at 6:20 AM said...

salam, bagus info ni…
tak semua org sedar mcm mana pentingnya insuran pada kita. Ramai org kita ingat ins tu just buang duit je, diaorang x tau lagi sebenarnya ins tu simpanan n boleh dapat semula dengan return sekali. Kalau apa2 jadi kat pembayar pun ins akan FREE utk org yg di insuran kan tu. Dengan min RM100 boleh dapat coverage sampai RM1,000,000 pun ramai yg tak nak..

bukan tu je, gi klinik pun free…

Sapa2 yg nak tau lebih lanjut boleh call, whatsapp, wechat, emel, sms saya. saya buat free quoation sekali.

ahmad
013-2425430
camunsif@yahoo.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip