Friday, April 29, 2011

Mulianya Hari Jumaat

banyak cakap tol si Lady D at 11:39 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~ASSALAMUALAIKUM~
sebagai mengambil berkat hari Jumaat..ade sesuatu yg aku nk share dengan semua orang...mungkin korang da tau, tp buat2 xtau..mungkin korang penah dgr tp da xingat...mari kite same2 bace untuk mendapat berkat sesuatu ilmu walaupon kte xpergi ke majlis ilmu or ceramah2 lain...
sebelum tu::
Sabda Nabi S.A.W "Sampaikan dari Ku walau pun satu ayat"
JUMAAT adalah hari paling mulia serta  mempunyai beberapa fadilatnya untuk direnungi.Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat.Antara peristiwa itu ialah perkahwinan Nabi Adam dan Hawa; Nabi Yusuf dengan Zulaiha: Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib; Rasulullah saw dengan Khadijah; Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar serta Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.
“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).
Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).
Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu ambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.
Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu.
“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.
Umat Islam juga dituntut membuat persediaan sebelum menghadiri solat Jumaat untuk mendapat fadilatnya, termasuk dalam berwuduk, mandi sunat dan tertib ketika menghadiri solat Jumaat.
Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesiapa berwuduk lalu memperelokkan wuduknya, kemudian mendatangi solat Jumaat, terus mendengar dan berdiam diri, tidak berbicara sama sekali, maka diberi tambahan tiga hari lagi.
“Sesiapa yang memegang kerikil untuk dimainkan sehingga tidak memperhatikan isi khutbah, sesungguhnya dia telah melakukan kelalaian, yakni bersalah.”
Hadis di atas membuktikan bahawa Islam memberi penekanan terhadap perlunya makmum menumpukan kepada khutbah yang disampaikan. Isi kandungannya khutbah perlu diteliti bukan hanya sebagai sumber ilmu, malah mencakupi teguran, pembinaan hidup dan nasihat yang berguna.
Daripada Ibnu Umar bahawa Rasulullah bersabda: “Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu.” (Muttafaq ‘alaih)
Daripada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda: “Sesiapa yang berwuduk pada Jumaat, maka dengan keringanan itu, bolehlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama.” (Hadis riwayat Imam Abu Daud dan Termizi).
Kemuliaan yang ada pada Jumaat meletakkannya sebagai ‘penghulu’ segala hari.
Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
Ada banyak hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat. yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:  

  • Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat.
  • Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
  • Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.
  • Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
  • Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.
www.tips-fb.com

Thursday, April 28, 2011

SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

banyak cakap tol si Lady D at 4:31 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D

Ini adalah 1 segmen dari Ben Ashaari...segmen yang santai and korang xyah nak pening2 kepale..nak join sekaki?? klik je SINI





Kenapa aku seorang blogger??

Sebab aku tak boleh jadi Perdana Menteri  yang senang je nak bagi pandangan tentang isu semasa, tentang dunia & tentang apa sahaja.

Aku juga  bukan lecturer yang boleh sampaikan ilmu kat anak2-anak murid die,kat sini kan anytime.

Aku juga bukan artis or selebriti yang semua orang nak ambil tau hal aku tapi dengan jadi blogger tak kisahla kita siapa ade jugak insan yg sudi nk dengar cerita kita.

So kesimpulannya kat sini..kenapa aku seorang blogger??

Sebab aku boleh jadi diri sendiri..tu yang penting.

90 patah perkataan
www.tips-fb.com

cara-cara menjaga kesihatan perut

banyak cakap tol si Lady D at 12:20 PM
Reactions: 
1 Orang Menyampuk cakap Lady D
~Hai semua!!!!~ 

macamla ramai sgt peminat kau...ini ditujukan tuk penulis ye..xde kene mngene ngan jiran sbelah,  opis mate mahupun kawan sebilik dulu..siyes!.=p 

berbalik pade topik aku..nape PERUT yg aku kesah kan? np x telinge, mate, idung,..haaaa???...nape???

meh aku terangkan..dah2 bace je...xyah nk membolat kn mate anda...

Perut merupakan organ berongga seperti kantung yang berdinding tebal dan berotot. Perut merupakan sebahagian daripada salur alimentari yang bertujuan untuk mencerna bahan makanan supaya mudah dihadam dan diasimilasikan dalam badan.
Perut secara amnya merupakan persekitaran berasid dengan julat pH antara 1 dan 4 bergantung kepada makanan dan faktor-faktor lain.Pepsinogen dirembeskan oleh sel utama dan bertukar menjadi pepsin dengan kehadiran asid hidroklorik. Bahagian dalam perut boleh merembeskan sehingga 2 atau 3 liter lelehan gaster sehari.WIKIPEDIA
~siyes rase cam tengah wat thesis, sbb nk gak letak reference kat ujong tuh~

okey, perut ni organ penting tau..sbb tu kite kene jage die btol2..

cane kite nk tau tande2 perut kite sakit?
1. bunyi2....kruk2..huhu~..camtu ke ekspresi dlm pkataan..aku x tau..hantam sajalah!...haha
2. kite rase xtenteram..dok ngereng kanan xle...dok ngereng kiri pon xle jugak..serbe serbi xkene....
3. kalo da time nk tdo pon xle lelap...
4. kadang2 kite akan rase pening pale yg teramat...kdg2 le pitam..haa...jgn men2 k ngan gejala2 nih...siyes!

so care2 untuk mengatasi masalah ni?
1. siap2...xyah cantik pon..sekadar ko rase xmalu la klo org nmpak...huhu
2. amik kunci kete...
3. bgegas g umah makcik....kalo xde mkck cane??...share je ngan aku..mk cik aku sporting..siyes!..haha
* alibi no. 3 tu sbb makcik aku ni de kedai makan..
4. sampai je..g bangunan sebelah umah die....n order mende ni


siyes! sehingge menjilat sudu n garpu..:: menu yg wajib bile aku g sane.. NASI GORENG SPECIAL XTRA PEDAS KALAU XPEDAS JGN HANTAR KAT AKU....kalo korang nk tau..nasi goreng ni hanya larat di melantak oleh aku yg berperut 2 nih..kalo yg suke diet tu bek xyah...sbb siyes! nasi goreng ni le makan 2 org woooaa....harge?? RM3 je...mane le dpt lg nasi goreng harge camni...tol x???....so ni mmg pilihan terbaik!..




gambar ini diambil dari tepi sbb aku nk gak menunjukkan ianya banyak n membukit..tapi xbejaye sgt..korang kne order sendiri baru se cam tkejut nye real sket..haha

aku makan dengan senang hatinye...n hepi sbb disamping aku nye meal td..nasi goreng + sirap ais aku dpt free horlicks ais..gare2 de sorang mamat ni tsalah order..haha..mmg langkah kanan..cik abg2..silela salah order lg..I like free stuff...=)

so, saje nk promote tempat ni:
Gerai Monggo Mampir,
kat area Kebun Baru Batu 9,
(de 1 gerai depan kilang hijau)
Telok Panglima Garang,
Selangor.

name je cam jawe..tp makcik aku bukan jawe..muke pn sbijik Chinese look. actually..gerai ni tuk mereke yg sukekan street food okey...n FYI gerai ni xde aircond..so sape xtahan panas..sile mkn kt KFC ke..McD ke..haha

p/s: tande2 n simptom2 td adalah pengalaman penulis sendiri tiade kaitan dgn anda....terima kasih...=)

www.tips-fb.com

Tuesday, April 26, 2011

Fakta tentang Sinetron

banyak cakap tol si Lady D at 12:24 PM
Reactions: 
4 Orang Menyampuk cakap Lady D
~Aku suke nonton sinetron~

Siyes! Tetiap petang bergegas blek keje..sampai umah dok tcongok depan tv nk tggu cite mule..ritu de benci bilang cinta, pahtu la ni lak kejora n bintang..aku suke gile…..tp de gak yg aku xsuke gile…sebelum aku teruskan lagi cite aku..juz nk info aku da review beberapa blogger yg bg info n komen sal sinetron ni..mostly blogger dr  Indonesia yg byk komen..xcaye le menggoogle skang..sile…lbh byk yg kutuk dr puji..haha~..so xle la salah kn kami mengutuk juge ye…

Ok..disebabkan aku ni kategori penonton tegar, so bykla fakta yg aku kumpul n nk muatkan dlm entry aku kali ni.beberape FAKTA n MUST in sinetron::
1.     
1. 1. Misti ade orang baik
Orang baik ni bukan setakat baik je..tapi siyes! Selalu lembik gile..cam jeli..nyeh2…padahal die laki..tp pelik le plak kne tombok ngan pompuan…kdg2 xlogik..ape ke lembik sgt???..bukan ke kudrat laki 5x gande drp pompuan??..mmgla de gak kes laki kne dera ngan pompuan tp tu len cite ye…kite tgh cite sal sinetron nih..huhu~..pahtu org baik ni kekadang cambodoh pon de..sbb nye..dr awal cite sampaila ke hujung cite xabis2 kne seksa…kdg2 pelik, dorang sempat je nk lari..n sempat je nk jerit ke..tp xpnh wat..padahal..aku tgk kamera tu zoom dekat stengah jam tuk 1 scene…citt..

2. 2.  Misti de orang jahat
Orang jahat ni slalu mendapat kesenangan tuk wat jahat kt orang baik tuh n yang pasti watak jahat bukan shj jahat..tapi KEJAM…then, yang pelik nye die akan ada di mana2 orang baik tu berada…mmg pelik..cth: cerita kejora n bintang tu, bintang ade kat mane je misti si minah tu..xpn mak tiri die..xpn si janet tuh..yg aku jd tambah pelik..dorang ni mcm xde keje len…padahal keje kt opis…tp bile2 je blh ade kt rumah, kt shopg complex, kat taman, kat mane2 je la…

3. 3.Watak xperlukan kenderaan
Aku tengok diorang le g mane2 tanpe de kenderaan..jalan kaki je..xkirela..g dating, g kolej, pegi cari orang hilang, g kedai, g jalan2..sume jalan kaki?? Ape ke pelik situasi ni?..

4. 4.  Byk sgt ZOOM
Skit2 zoom….skit2 zoom…sje je nk lambat kn jalan cite..padahal..kalo xzoom tu cite tu xsmpai spuloh episode pn kn..mungkin die nk kte suspen kn..huuuuuuu..suspennye~

5. 5. Konflik
Ni lagi pelik 3 kali…skit2 konflik…da bahagie..upenye anak angkat..cr kluarge kandong..da jmpe..upenye salah orang, salah DNA..sume salah..n salahkn ape ni??...nk kawen..sebelum kawen de cinte 3 ke 4 segi..kengkadang tu..sampai cinte heksagon..siyes!..mmg ade..huhu~..pahtu da jatuh cinte da le nk kawen aksiden..hilang ingatan..tpisah lagi..

6. 6. Episod kene panjang2
Episod die mmg xle blah..kdg2…lime ploh, sratos, due ratos..pelik kn 4 kali pelik…ke diorang mmg de award tuk episode plg panjang?..siyes xpaham!

7. 7. Da miskin pape kedane pon nk wat jahat jugak
Ni pn pelik..cam cite kejora tuh..sorila ye..tu cite terbaru yg sng aku nk wat cth:: si janet n konco2 tuh..da xde duit..mkn kropok je..tp blh lg si minah tu nk ikot die wat jahat jugak..bukan dibayar pon..so maksudnye pe? Kejahatan adelah makanan die tol x?...

8. 8. Saje nk buat penonton emosi 
Siyes! Aku slalu emosi tgk cite ni sbb rase cam apela kesengal sgt sampai camtu pon xbleh..ape pn xbleh..jerit pon xbleh! Mintak tlg pn xbleh! Bertegas skit pn xbleh!

9. 9. Xde pihak berkuase nk bantu
      Ni i pn pelik….da repot polis, tp polis xbantu pape..org len yg racun..org len yg kne tangkap..dpt bukti skit nape xsiasat…???...y???


 Adegan Air MAte
Yang ni pon 1 g yg xle blah...dr awal cite sampai akhir cite misti..nangis..nangis...n..nangis..kekadang tu siap  nangis scare berjemaah lagi...siyes!


Susah nk jumpe
Ini adalah scene yg aku nyampah spuloh ratus kali....huh...jalan sebelah pon xle jmpe...lalu depan mate pn xnmpak..da jumpe pon xknl...pebende ko ni ha???.....siyes! se nk jerit2 je..xpon rabak kn skrin tv nk masuk skali gtau kt dorang..huhu~


Telinga mereka PEKA vs PEKAK
yg ni lagila...xterkate peliknye...aku se da xde kategori pelik lg aku nk class kn mende nih..gggRR..kalo korang prasan, bile time si BAIK ni bercakap,berbisik, even kt dalam umah yg si JAHAT tu ade kt luar pon bole dengar...ckp kt dlm kete, kt kaki lime pon le dgr...ckp kt dapo kt ruang tamu le dgr...tapi bile time mintak tolong xde orang dengar pon even lalu sebelah..pekejadah nye ni?? pahtu de paling lg pelik:: bile si JAHAT ni nk wat jahat..cite sal jahat..sebelah telinge pon xde yg dengar...huh..senget!




Hhhhhhhuhhhh….penat nye!...penat otak aku…kdg2 se bodoh cite nih..tp yg bodoh2 ni gak la nk di tengoknye…aku la tuh!..=) yela..mane blh salahkn penonton kn..ktorang byar bil astro..uiks..de kne mngene lak..yella..da TERtengok episode pertame..mistila nk tau ending kn…tol x?..
·         
      *Nak gak backup diri sendiri…=)
www.tips-fb.com

Monday, April 25, 2011

Pertandingan Memancing di Tanjung Harapan

banyak cakap tol si Lady D at 12:34 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~ni la mende yg aku nk hupdate smalam~

huhu...sape yg memancing? aku?...owh tidaaakkk...not me okey....

actually...en. tunang yg join mende nih..aku?..jd pompom gurl jek kt tepi...xsanggup okey..panas terik la sesangat..pertandingan ni di adekan di sekitar tg. harapan....pade 24 April 2011..mule pukul 8.00 pagi - 1.00 ptg...ni antare suasane yg aku snap..malas nk snap bebanyak..ate camera canggih sgt..haha::

tu group en. tunang...die yg berbaju belang ituh...tgh pasang umpan..umpan da byk da bg..ikan xmo gak sangkut..huagGGGHH..ngantok aku...ni msh pagi so suasane msh g redup...teringat kt bantal...tilam..simut..seb bek aku bwk bekal...makanan je yg membantu bile aku ngantok...aku wat breakfast tuk en. tunang sandwich sardin yg mak aku ckp xsedap..huks..sentap meks..xpe2..aku tabah!


pic ni saat2 matehari da btenggek ats pale..terik...tp de gak yg tegar xbertopi pon...tuh...yg baju kuning tuh..die r..weh2..aku ckp sal ko nih..nape x pandang cni?!...huhu...gilos...



Ni la en. tunang..aku snap dr tepi je..actually..die sorang je yg berbalut muke...ate takot itam..huhu~..yekot..aku teke je...

saat2 yg ditunggu tibe.....

en. tunang dpt ikan....yahooooo!



aku snap dr jauh atas alasan malas nk bjalan....makanya...aku xsnap pic ikan tuh...lalalala~
even ikan tu kecik je..tp at least de gak la ikan yg sudi menyangkutkan diri kt mete kail tu...jadila.....ikan di timbang....tp xbape nk berat..nyesal aku x sumbat perut ikan tu ngan bebatu dlu...huhu...sure kami menang!


kalo aku cakap ni dak tingkatan 3  misti korang caye kn....hihi..peace!

tu pas die surrender...mase da tamat..so sesi melantak....kacang rebus pn jd r..=)..yg sebalh tu mak die..bakal mak metue den..aku nk g tgk en. tunang die nak ikut..so smalam sesi membawe bakal mak mtue bersiar2..huhu..baik kn aku...lalalalala~

sudahnye kami blk pd pukul 2.00 ptg...pas solat zuhur..aku memengsankan dr smpaila ke asar...

penat yg terhingge...walaupon bukan participant...

* surprisingly, muke aku xsunburn pn! 1st time.....dgn nada yg sgt gumbire...=)


www.tips-fb.com

Sunday, April 24, 2011

Entry ini ditunda

banyak cakap tol si Lady D at 7:21 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~hai alls~

aku xle cakap byk arini

esok aku hupdate lagi ok..

aku nk sambung tdo



sangat..

NGANTOK...


www.tips-fb.com

Friday, April 22, 2011

Ini ENTRY untuk Kak Na

banyak cakap tol si Lady D at 9:29 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~Selamat pagi~Morning~Cho San~

da pagi...da kt office..tapi aku still ngantok...siyes!..tgh minum black coffee ni dgn harapan ngantok tu hilang

actually, aku xle tdo smalam sbb tu pg ni se xcukup tdo je...sik terpikir je..smalam aku g rumah kak Na..siape kak na?...diela org yg byk bantu aku time aku praktikal kat Sime Darby Industrial Acedemy dulu....da lame xjumpe..borak py borak xsedar da pukul 10 mlm...aku, en.tunang n cik ya (kwn baek aku kt uitm) sampai kt depan umah k.na pukul 8.30 camtu..kalo x lg cepat tp akibat nk tunjuk pandai tesesat la di jalan yg lurus..hehe..

sampai2 je dpn umah, kak na sambut ktorg...siyes! kak na da kurus..tapi ktorg ssh hati gak tengok kak na camtu...tapi die tetap senyum sambut ktorang..macam xde pape berlaku...masuk dalam umah ktorg terus berborak....aku rse sedeh..siyes!..aku blakon je tu buat2 xnangis..sbb mmg aku camtu..di saat org lain kecewa,,,sedeh,,,mereke perlukan sokongan kite..so kite kne act yg kte strong supaye mereka ade tempat nk hold n cry on...

tapi aku sedikit lege bile time kak na cite die da kuat....die boleh teruskan cerita dgn senyuman lagi..tp die xnafikan..die rase lost sgt....lonely...tp die kene redha..sbb bile arwah da xde..everything die kne buat sendiri..tu la bende pertame yg terlintas kat otak aku bile ya bagitau yg "abg joe meninggal"....aku terkedu..siyes! sedeh..sbbnye kak na xboleh drive..aku sik terpikir cane die nk g keje sume kn...tp mlm td k.na kate die otw amik lesen n wat sementare waktu die nek ngan adik die g keje....

anak2 die?....siyes! even diorang baru nk masuk umo 12 n 11 tahun...diorg lg tabah..diorg sedeh..tp diorg yg support n motivate kak na supaye xnangis...aku kagum..tp de part klaka anak sulong kak na boleh ty..aku da ade baby ke?...hehe..sbb nye die sgt suke baby..ank 1st kak na  ni istimewa..tp keletah die tu siyes like normal girl..sweet sgt...

so harapan aku...kak na akan lebih tabah and di permudahkan semua perkara..buat anak2 kak na..kakak doakan u all berjaye n buat mama proud..=)

di sini aku nk mintak jasa baik semua tuk sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah suami kak na::

AL-FATIHAH


~Amin~

...Semoga arwah ditempatkan ditempat orang2 yg beriman dan diredhai oleh ALLAH...






www.tips-fb.com

Thursday, April 21, 2011

Ini ENTRY untuk FACEBLOG

banyak cakap tol si Lady D at 2:38 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
kengkawan sekalian..meh join cni..

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit
www.tips-fb.com

Email 1 Malaysia

banyak cakap tol si Lady D at 10:31 AM
Reactions: 
3 Orang Menyampuk cakap Lady D
tetibe aku tertarik tuk memberi sepatah due kate berkenaan isu semase yg sedang hot di perkatekan skang ni..cakap cam ala2 YB tgh bagi manifesto..huhu~



Email 1 Malaysia

pebende sebenarnye ni kn..aku tau de lg yg masih terpinga2 bile orang cite pasal bende ni

ianya adalah 1 sistem yang diilhamkan olen PM kite Dato' Seri Najib Tu Razak dimane semua warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas akan mendapat 1 account email. 

Kelebihan dan tujuan::

medium of communication antare rakyat & kerajaan...bg sy sgt bagus sbb so far kite belum ade lagi sistem yg betul2 dapat menghubungkan pihak kerajaan dengan rakyat secara terus. Sebagai contoh: jika mane2 jabatan atau agensi kerajaan ingin menyalurkan maklumat baru mereka sudah ade email address semua rakyat..so xperlulah nk tunggu kite berurusan dgn mereka baru dpt info. kn lebih mudah..

Pada aku..we have to think positive...baru kite akan nampak kebaikannye..tapi xkurang jugak banyak yang membantah program ni...tapi cubela kite same2 pikir k..

nape PM wat sume ni? kite rase membazir....buang duit rakyat...xbergune...kite xnk pon...kite da byk account email....dan paling kolot bile xhabis2 nk babitkan program ni dengan taktik politik...cemmon la...kite patut rase beruntung duduk kat Malaysia ni sebab xyah susah2 nk pegang senapang...kne tembak n kne bom hari2..sampai nk dapat sesuap nasi pon ssh...kat Malaysia ni kite da cam di babysit tau...sume kerajaan da sediakan...ni emel nak di beri utk kesenangan pn nak bising..xpaham tol la~

actually....dulu mase Tun Mahathir nak bina jambatan pulau pinang pn kne kondem habis2..xpatot buat...membazir duit rakyat...duit rakyat patot simpan kepok je bawah bantal...xle wat pape..sbb kalau pakai kire pemimpin gune duit rakyat...xpatot...siyes! pelik...tu dulu...tp skarang cube kite bayangkan kalau jambatan pulau pinang tu xde..nk menyeberang tu blh ambil mase yang lame kalo nek feri..ngan nk beratur tggu turn nak nek feri lagi...and skarang sume org da rase besyukur kn...and yg xle blah nye..orang yg dulu kutok2 and bantah2 pembinaan jambatan pulau pinang tu nk mintak jambatan lagi 1...seb bek pepimpin xcakap balik kat die..xmembazir ke?..da buat 1 nk 2 pulak??..huuhuh~

samelah kes nye dgn program email 1 Malaysia ni...mungkin skarang kite xrase di mane relevannye gune duit RM50 juta tu utk wat program ni..tp mungkin kite akan bersyukur jugak 1 hari nanti..bile zaman da makin maju..xmustahil..pos malaysia pon da buat khidmat pos surat digital kn...?..tiade yg mustahil..dulu pon kite xterpikir akan ade Hp touchskrin..Laptop touchskrin..gitar digital..so...tepuk dade ty otak..hehe...le ke camtu?

pada aku...itu adalah pandangan jauh seorang pemimpin...bayangkan kalo kite yg jd PM..adekah kite boleh buat yg lebih baik? adakah kite layak?....jadi kite sebagai rakyat kite perlu bersyukur sbb kite xperlu nk pk sume masalah negare ni...jadilah insan yg lebih bersyukur..tentu ade ganjaran untk kite...Allah pn da janjikan..

Aku bukan bijak pandai....bukan seorang professor..bukan doktor....bukan sesiape...tetapi aku seorang rakyat Malaysia yang akan membela negara di mane aku berdiri...entry ni juge bukan untuk tunjuk pandai...bukan untuk mengondem sesape..tapi sekadar pendapat dari seorang anak Malaysia..cewah...

~SEMANGAT!!~
www.tips-fb.com

Wednesday, April 20, 2011

Trend Shopping Online

banyak cakap tol si Lady D at 3:50 PM
Reactions: 
4 Orang Menyampuk cakap Lady D
~Sape suke shopping angkat kaki~

hehe..kompem xde yg sanggup kan..xpe..angkat tangan pon saye terima..=)

saye seorang PEREMPUAN

PEREMPUAN dan shopping memang xdapat dipisahkan...kebanyakan perempuan normal mmg suke shopping..btol x semua?..sile setuju..angguk pale pon okey..sayang korang..ooppss..perlu ke camtu~

tetibe teringat kat adegan cite Confessions of a Shopaholic...siyes! mmg ramai pompuan camtu..tapi sy xtuding jari kat korang tau..actually..tgh kutuk si penulis blog nih..die nih teruk..suke shoping..xcukup direct g kat shopping complex..skang begiat aktif dalam aktiviti jual beli di internet..memang xpatot..tu en.tunang yang kate..aku?..no way...haha

this is my confession I LIKE ONLINE SHOPPING very much

love pink very much


aku cam tertarik nk cite pasal topik ni coz aku rase dalam zaman yang da btol2 maju ni memang ini adalah cara paling mudah untuk kite penuhi keinginan shopping kite...siyes! aku tengah rase bersemangat gile cite pasal bende ni..sebab aku baru je order handbag online semalam..hehe..senyum lebar2 bia nampak gigi yang putih berseri bak iklan Darlie ni...=D

bukan tu saje...tambahan lagi dengan kemudahan online banking skarang ni menambah2kan lagi kesenangan untuk kite membeli ape saje menerusi internet. cakap je ape, booking tiket kapal terbang? beli buku? magazine? baju? handbags? cosmetics? gadjet?...dari sekecil2 barang hinggalah ke besar2 barang..sume kite boleh beli..semua di hujung jari anda..WALAUPUN,,,kite sedar yang duit dalam bank tu da dihujung tanduk da..uuuwwaaAAA~..xpe..nanges skejap je...bile barang da sampai kt umah rase gembire akan buat kite lupe pasal duit yang abis tu...siyes! skang ni ade maybank2u, cimbclicks, bimb.biz and mcm2 lg..ikut bank pe yg korang ade..

aku nk tambah lagi online shopping memang best sebab::

Korang xyah sesusah cari parking

korang xyah beratur kat kaunter

korang xyah nk penat2 jalan cari bende yg korang nk beli coz kang niat di hati nk beli 1 barang je jd berbarang2..tol x?..hehe..aku le tu


skang ni da banyak da bloggers and pekedai yg wat biz online sahaja..jimat coz n pasaran luas...kat blog list aku pon ade skit2 antare kedai yg aku slalu visit..le la tgk2 ye.. 

selain tu "Shopping is the best medicine"....memang menggelabah..tapi ni btol...cube try..untuk kaum2 adam yang susah nk pujuk Gf / bini /mak mertua..cube try ubat ni..ajak mereka pegi shopping.kompem da xmajuk2 dah..kompem makin sayang...hehe..tetibe nk suh en.tunang bace entry ni...=) 



www.tips-fb.com

Tuesday, April 19, 2011

Bosan ke?

banyak cakap tol si Lady D at 4:50 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~ Bosan?...~

jangan tensen2...jangan fikir banyak2....jangan terjun lombong...tu yg penting...haha

kalau kite bosan banyak bende yg kite boleh buat..sbb bak kate salah sorang lecturer aku..tapi aku xingat da pe name die...die kate orang yg bosan ni adalah orang yg da xmo hidup..

so..kite jangan sia-siakan waktu yg ade...

cam aku..bile bosan..de je mende mengarut yang aku boleh cetuskan..contohnye:::


almari aku yg dulunye kosong menjadi berseri2 dgn kehadiran stiker bunge2 tuh..ahaks..aku je yg rase cantik..korang xstuju pon xpe........xpe...sy btol2 xkesah...

aku mmg xde keje...pas aku wat...aku tgk cam cantik....tp cam de slek pon ye...nk tau tang mane? meh aku tunjuk::


haha...siyes! mmg pelik...slek...buwuk....tol2 xle jd interior designer...haha..sebagai pe lak nk jd interior designer kn?..xpayah..ckop besar da jawatan aku...huhu~

actually, sticker ni tuk wat 1 side je..tapi aku nk jadikan 2 side so kne pepandai gubah..tetampal..tu yg sampai tetepek tetibe kaler ijao tu kt tengah2...hehe..xpe2..yg penting aku hepi..=)

da tlanjur aku tunjuk lemari ku td..misti tetanye2 nape manyak sgt brg ats tuh kn..ha ni close up::


sume tu khazanah2 yg aku kumpul..pade aku khazanahla..tp bg adik aku sampah sarap..huhu~..die xsaba nk tggu aku kawen pahtu le la die clearkn sume nih..tp harapan la..aku akan amik bwk g umah aku t..cewah!..angan2..

sekian saje episod kite kali ini ye..len kali aku deco mende len aku cite

isi mase lapang anda dgn mende yg menghepikan..........=)


daaaa~~~~~









www.tips-fb.com

Monday, April 18, 2011

adakah ANGER perlukan Manager??

banyak cakap tol si Lady D at 4:56 PM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
~suasane di ofis pade pukul 4.00 petang~

aku??...aku mmg rilex gile...kalo x antu yg wat entry nih..haha

aku ala2 cam berjawatan penggaji bute gitu..sbb mmg xde keje wok...STRESS!!

tp sure sume org kate syok la xde keje..tapi siyes..aku da tahap putus ase nk idup... ngadap lappy ni je dr pg sampai ke ptg sbb xtau nk watpe...tu yg menggelabah sampai berbelog2 la pulak...ni actually, keje part time aku..haha

actually........aku tgh boring xde keje..mati akal...kebosanan tahap melampau dan ape aje yg sewaktu dgnnye..tapi len plak dgn opismate aku yg sorg nih..ate die laks da mcm mesin....ala2 cam iklan kit kat tuh...siyes!..sian~

tetiap ari ade words yg ala2 wajib aku akan dgr dr mulut die... FED UP, STRESS, FRUST...huhu..tol ke eje camtu..nape de garis merah mase tulis..xpe2..chill la..bukan de lecturer BEL pown kat cni...huhu~ sambil tarik napas lege...=)

and selain tu muke die akan kerut2 tande die tol2 tgh mengekspresi kn perasaan die...die tgh MARAH!!!!!....tp xtakot pown...die bukan mak aku...kan3

die tgh marah..nak je aku aja die care2 nk control perasaan die..eceh..cam kaunselor...xpon pakar hati..kan3...tp saje nak share ngan u alls....meh kte tgk cane...::::::::

1. Pikir dulu sebelum bertindak :: ha cane tuh....cani...tarik napas pepanjang....and kire sampai 10 baru bercakap..mungkin korang boleh kurangkan tone korang 10x gande drp actual tone marah tu...

2. Amik skit ruang untuk elakkan diri dpr org or issue yg buat korg rase nk marah tu :: bile da rase okie skit, baru face the person or the issue..

3. Exercise :: ni siyes boleh kurangkan stress korang..bile marah je trus g jogging ke nek beskal ke...mmg nmpak cam menggelabah..tp cbe try..siyes berkesan!

4. Gune perkataan I or Aku :: keadaan ni adalah utk buat kite xmeletakkan kesalahan pade orang laen sbb ianya akan buat keadaan btambah buruk..btol!

5. Berlawak :: wat la lawak2 sket spy kite xterikut2 rase marah tu..at least kte boleh senyum jgk even kite tgh marah...tp 1 peringatan...jgn ko g lawakkan muke die ke or pape je yg tol2 sensitip pade die udahla..mmg tol2 nk mintak kaki instead of die bg korang eskrem padle pop ke kn...mmg sie2..~

6. Relax kan diri:: ha yg ni kire le di praktikkan dgn bermeditasi or yoga...

~tp untuk aku n kawan2 seperjuangan jgn lupe BERISTIGHFAR kite mesti akan jadi tenang~


^___________________^




www.tips-fb.com

konpius..haih~

banyak cakap tol si Lady D at 11:13 AM
Reactions: 
0 Orang Menyampuk cakap Lady D
                                                             ~sy dapat berita baru~

~pasal en. tunang......~

~pasal kerje yg die bakal hadapi~

huhu...tgh wat muke gedik yg teramat..sile jgn tampar sy..sbb sy mmg gedik!....=)

aku xle imagine bile die kate 14 days without HANDPHONE!!!!!



mmg gilos..

adeh...se cam kne hempap ngan Big mommas bile dapat tau mende nih...

Tulung!!!! 

kan HP tu cam keperluan tol x?

sile stuju.....angguk pale pon di terima...terima kasih...

nk je wat request kat sume en. engineer..

"le x wat pelantar minyak yg le pakai HP kat ats tu"

Please...please...please...please...please...please....le x nk cakap sampai dorang bosan n tunaikan pemintaan aku..cett...ingat ko LAdy D orang nk tunaikan pemintaan....


UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA~

k la...

sekian..aku nk meraunGG sesorang~~~



p/s: msti korang rase cam pic ni xde kne mngene..pelik..n pape tah..tp..aku sj nk letak gak sbb pnt da menggoogle td...huhu~


Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip