Thursday, April 14, 2011

aku cakap simple je..nape TAK PAHAM

banyak cakap tol si Lady D at 11:38 AM
Reactions: 
~Assalamualaikum & Morning semua~

huhu...cane ye nk mulekan ngan nada yg kecewe....erm...aku mmg xreti..haha...sile jgn kate ape2..

okey....siyes!~

ramai orang suke salah sangke dengan ape yang kite cakap...oleh sebab pe yg kite nk sampaikan tu xsampai kt mereke..adakah kite yg salah cakap, atau mereke yg salah paham...pening kan?...ni la konflik yg aku hadapi skarang...kadang2 rase tensen gile...se nk hantuk2kan pale kat dinding umah nenek sebelah sebanyak 100 ratus kali...tapi bukan pale aku of coz...pale diorang yg xpaham2 tu...boleh x camtu?..siyes geram!

siyes nak geram sampai cani! masih nampak bergaye walaupon geram


De macam2 sebab  yg membolehkan orang slah sangke dgn pe yg kite nk sampaikan...contoh dlm kes aku nih..byk ketidakpahaman berlaku di laman sosial FACEBOOK yg agak populer la skarang di kalangan kakak2,adik2,mokcik2, tok nenek pn de gak yg tau berFB.. jgn xtau...mende ni medium kite berkomunikasi...mmg sgt santai, sempoi, hangat, mnyengat sumela....tapi tkanan berlaku pade aku bile org sik xpaham je pe yg aku ckp..mybe sbb kite menulis, tanpe de reaksi muke,nada n sume la ciri2 yg di perlukan dlm sebuah 2-way communication..

Kadang2 aku kesian kat kaum2 yg xpaham ni...betape teruk nye tahap pemahaman & interpretasi mereke..sian cekgu skola diorg dulu..haha...tp cian lak murid py salah cekgu dpt name..xpe2..cekgu misti lebih populer dr student..;)

Actually...pas masalah MISCOMMUNICATION ni timbul..aku de review beberape blog, articles and others perception about this matter..

siyes! TAK PAHAM


Basically, it happens because ape yg kite sampaikan itu xboleh ditafsirkan dgn baik oleh pihak ke2....so, mereke akan mule buat tafsiran sendiri dan terhasillah ape yg ade di fikiran mereke itu 1 perkare lain..yg kdg2 jauh larinye dari ape yg kite nk sampaikan..

SOmetimes, miscomunication ni jugak dpt menyumbang kpd perasaan takut...ni slalu mmg berlaku kt kaum aku..PEREMPUAN...we tend to buat assumption len bile berlaku keadaan camni...cth: bile laki kite xcall or xmsg kite gtau die g mane...mule la kite rase die xjujur...die g ke lain....die tipu..n macam2 lg...siyes! ni mmg perempuan...so kaum adam..pahamilah kami..huhu~

sangat memberi probs pada hubungan antara 2 insan


tapi....

anda jgn risau..coz ade penyelesaian sebenarnye..meh cni dekat sket nk cte...ce cite ce cite...=)

kite haruslah buka luas2 hati n pemikiran.....sbb bile kite amalkan sikap terbuka..kite tidak akan mudah melatah atau bahase pasar kt area umah aku...menggelabah...bile berlaku miscommunication ni...kite blh hadapi ngan care professional lebih matang and tidak melulu membuat andaian..pe lagi kalau andian tu xbtol....malu kot..kalo aku la ...aku da nyorok bawah meje 5 hari 5 malam....huhu~ ...so..lebih baik kite bwk berbincang..walaupon masalah sebesar biji sawi..cewah..pandai berkate2 nampak...hehe...peace!.. 

~sekian dari sy~





www.tips-fb.com

0 Orang Menyampuk cakap Lady D:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip