Thursday, April 21, 2011

Email 1 Malaysia

banyak cakap tol si Lady D at 10:31 AM
Reactions: 
tetibe aku tertarik tuk memberi sepatah due kate berkenaan isu semase yg sedang hot di perkatekan skang ni..cakap cam ala2 YB tgh bagi manifesto..huhu~



Email 1 Malaysia

pebende sebenarnye ni kn..aku tau de lg yg masih terpinga2 bile orang cite pasal bende ni

ianya adalah 1 sistem yang diilhamkan olen PM kite Dato' Seri Najib Tu Razak dimane semua warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas akan mendapat 1 account email. 

Kelebihan dan tujuan::

medium of communication antare rakyat & kerajaan...bg sy sgt bagus sbb so far kite belum ade lagi sistem yg betul2 dapat menghubungkan pihak kerajaan dengan rakyat secara terus. Sebagai contoh: jika mane2 jabatan atau agensi kerajaan ingin menyalurkan maklumat baru mereka sudah ade email address semua rakyat..so xperlulah nk tunggu kite berurusan dgn mereka baru dpt info. kn lebih mudah..

Pada aku..we have to think positive...baru kite akan nampak kebaikannye..tapi xkurang jugak banyak yang membantah program ni...tapi cubela kite same2 pikir k..

nape PM wat sume ni? kite rase membazir....buang duit rakyat...xbergune...kite xnk pon...kite da byk account email....dan paling kolot bile xhabis2 nk babitkan program ni dengan taktik politik...cemmon la...kite patut rase beruntung duduk kat Malaysia ni sebab xyah susah2 nk pegang senapang...kne tembak n kne bom hari2..sampai nk dapat sesuap nasi pon ssh...kat Malaysia ni kite da cam di babysit tau...sume kerajaan da sediakan...ni emel nak di beri utk kesenangan pn nak bising..xpaham tol la~

actually....dulu mase Tun Mahathir nak bina jambatan pulau pinang pn kne kondem habis2..xpatot buat...membazir duit rakyat...duit rakyat patot simpan kepok je bawah bantal...xle wat pape..sbb kalau pakai kire pemimpin gune duit rakyat...xpatot...siyes! pelik...tu dulu...tp skarang cube kite bayangkan kalau jambatan pulau pinang tu xde..nk menyeberang tu blh ambil mase yang lame kalo nek feri..ngan nk beratur tggu turn nak nek feri lagi...and skarang sume org da rase besyukur kn...and yg xle blah nye..orang yg dulu kutok2 and bantah2 pembinaan jambatan pulau pinang tu nk mintak jambatan lagi 1...seb bek pepimpin xcakap balik kat die..xmembazir ke?..da buat 1 nk 2 pulak??..huuhuh~

samelah kes nye dgn program email 1 Malaysia ni...mungkin skarang kite xrase di mane relevannye gune duit RM50 juta tu utk wat program ni..tp mungkin kite akan bersyukur jugak 1 hari nanti..bile zaman da makin maju..xmustahil..pos malaysia pon da buat khidmat pos surat digital kn...?..tiade yg mustahil..dulu pon kite xterpikir akan ade Hp touchskrin..Laptop touchskrin..gitar digital..so...tepuk dade ty otak..hehe...le ke camtu?

pada aku...itu adalah pandangan jauh seorang pemimpin...bayangkan kalo kite yg jd PM..adekah kite boleh buat yg lebih baik? adakah kite layak?....jadi kite sebagai rakyat kite perlu bersyukur sbb kite xperlu nk pk sume masalah negare ni...jadilah insan yg lebih bersyukur..tentu ade ganjaran untk kite...Allah pn da janjikan..

Aku bukan bijak pandai....bukan seorang professor..bukan doktor....bukan sesiape...tetapi aku seorang rakyat Malaysia yang akan membela negara di mane aku berdiri...entry ni juge bukan untuk tunjuk pandai...bukan untuk mengondem sesape..tapi sekadar pendapat dari seorang anak Malaysia..cewah...

~SEMANGAT!!~
www.tips-fb.com

3 Orang Menyampuk cakap Lady D:

yusuf on April 21, 2011 at 3:10 PM said...

sokong sangat2....kita sebagai rakyat yg akan jadi pemimpin pada masa akan datang perlu lebih melihat kearah positif berbanding negatif...

! Sam Posmen ! on April 21, 2011 at 3:19 PM said...

pendapat yang bagus.

setuju. aku memang kagum dengan pemikiran Dr.M. seorang pemimpin yang berfikiran jauh. dan memang releven dengan keadaan semasa.

aku tak suka politik. tapi setiap pemimpin ada caranya tersendiri.

pemimpin sebelum ni islam hadhari diperkenalkan. sekarang apa terjadi. orang tetap mengamalkan islam yang sebenar. sebabnya ia bersifat universal. maksudnya tidak perlu lagi sesuatu yang baru perlu di perkenalkan lagi. tak perlu 'penjenamaan' semula.

sekarang ini konsep 1malaysia. apa perkembangan positif yang dapat di lihat? semua berita menguar-uarkan benda positif. hakikat sebaliknya?

sudah hampir berpuluh tahun dalam malaysia. sebelum ini tak ada 1 malaysia hidup rakyat ok je. normal. tak ada masalah pon.

berkaitan myemail? ermmmm. memerlukan sesuatu yang baru. bukannya sesuatu yang telah wujud

dayahCOOL on April 21, 2011 at 3:20 PM said...

yup..sgt btul n sgt stuju...kite xboleh sentiase menidakkan sesuatu tanpe pandang lebih jauh..sbb sesuatu perkare kesannya pasti perlukan mase kn..=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip