Tuesday, June 7, 2011

Makanan WAJIB ada di PASAR MALAM

banyak cakap tol si Lady D at 5:24 PM
Reactions: 
~ terujanya aku bile nak cite pasal makanan~

Belum cerita lagi aku da stat nak terliuq.........

Kat area rumah aku ni boleh dikatekan tetiap ari boleh jumpa pasar malam..

ISNIN - yg dekat xde..jauh sikit kalau nak g kat kampung sebelah..kampung SIJANGKANG..tu kampung bakal mak mertua aku..huhu..eceh gatal nak ngaku2 mak mertua lak..haha, tapi aku xpenah pg lagi pasar malam tu..tggu jadi orang sane la bru pegi ye x..


SELASA - hari slase ni memang paling byk pasar mlm kat area rumah aku..HEAVEN~~ bile teringat kat putu bamboo....SEDAPNYE~~~


RABU - pon ade pasar jugak...


KHAMIS - xde...


JUMAAT - kat area rumah aku ade..tp aku slalu pg yg dekat SRI MUDA, SHAH ALAM..sebab sane lg syok..byk tshirt murah..huhu~..sediakan je duit..


SABTU - ade pasar gak..tp jarang pegi..


AHAD - pasar waktu pagi...so aku mmg jarang pegi..sbb jarang2 aku nk bangun pagi..weekend weh..chill la..=)


okie..kalo kite pegi mane2 pon kompemla ade pasar malam tol x??...ko pg kelantan ke, melaka ke,johor ke..sume ade pasar malam..cume juadah je berbeza2 ikut negeri..tapi ade certain juadah ni yg cam ala2 wajib ade kat setiap pasar malam..



keropok lekor
nyum2..aku rase ni feveret kebanyakan orang..sangat laris..tapi kalo yg duduk selangor cam aku ni ramai kate kepok lekor ni xsedap sbb byk tepung....tp aku xgemar lak yg byk sgt ikan cam losong tganu tu..kalo kepok lekor kelantan lenla..mmg hantu la...oopps..sy bukan hantu kepok ye..kepok yg menghantui sy..sambil buat muke innocent ...haha


Murtabak
Ni feveret mak aku..asal g pasar malam misti beli..aku? tompang makan je..bayar haram xnk..haha..bertuah mak aku dapat anak camni kn2..sile anggukkan kepala anda..ini paksaan okey~ actually, murtabak kat malaysia normally, isi daging or ayam yg campur telur kan...tapi kalo korang g Sabah, kat KK..murtabak die banyak sayur kobis je..isi xbyk..tepung die pon ala2 kulit popia..nipis n rangup...sedap weh...aku suke gile..and ade lagi satu murtabak yang pelik skarang ni..MURTABAK ROTI JALA,sangat2la mabeles!..sape xpenah cube..silelah cube..tapi xbyk aku jmpe, kat Pasar Ramadhan Kota Kemuning & Pasar malam UiTM SEGAMAT...uuwaaaaa~ tetibe sebak n rindu kat uitm..uitm dihatiku...ohhhh


Nasi Berlauk
ha yang ni pon mmg wajib ado..sebab zaman skarang memang ramai perlukan khidmat nasi segera camni gara-gara malas masak...*sangat sesuai untuk aku yg pemalsa nih*...yg hado...ko cakap je nak ape..sambal tumis,lemak cili api,ikan goreng,ayam beempah,sayur campur..sume SIIIAAAPPP!! versi mamak..tapi nasi berlauk ni sangat la terhangat di pasaran time bulan Ramadhan..


Bihun/Me Sup
yang ni sangat la ado kat pasar malam..ko g memane pon msti ade...yang beze harga dan rasa...buat peniaga2, masakla sedap..kalo sedap orang beli lagi.tapi skali ko masak xsedap..spuloh ratus kali orang cite kat orang len..ha..tutup piuk nasi ko kang..camno nk buek.ooppss..pe tetibe cakap nogori lak nih...xde kne mngene langsung ngan bihun sup ni..



Laksa
yang ni feberet aku...suke gile..suke sangat2..kalo bleh tetiap ari nak makan laksa..misti aku xgemok cani kn kalo aku btol2 amalkan makan laksa sehari 3 kali..haha..budget membantu la...kalo da kaki melantak xle tolong kan2...malam ni g pasar kene beli !


Ayam Goreng
yang ni juadah pelik tapi digemari ramai...yela mane x pelik nye..ayam gorang je kot...mak ko slalu goreng kat umah kan..ade bwh tudung saji lagi...tapi asa lko g pasar je mesti beli...kn...sbb aroma yg menganggu ketenteraman idung dan hati xbole dikawal lalu membeli..haha..sandiwara ko cam Upin & Ipin kan Lady D..


Yong Tau Fu
Sedap2...tapi xkeyang...yela..ko beli mende ni dlm rm20 pon nampak ciput jek...misti korang xrase sgt kot..sbb aku ni adik bradik cam adik bradik korang 2x gande..beli sikit xcukup...huhu~

ha...gamba terakhir ni...bukan menu wajib kat setiap pasar malam..tapi menu wajib aku bile g pasar..xde mende ni kat pasar..aku x pegi..


PUTU BAMBU

saje bagi gamba besar skit..baru rase btol2 jakun  putu bambu ...haha...








pas buat entry ni..da nampak ciri2 kegelojohan aku...malam ni misti banyak makanan aku beli..haha..pantang cite skit mulela aku teringin..bile teringin kenela beli...

^_____________^








www.tips-fb.com

10 Orang Menyampuk cakap Lady D:

Rozuan Ismail on June 7, 2011 at 5:30 PM said...

tibe mengidam keropok lekor.hoho

OrAng_PeRLiS_mEnULiS on June 7, 2011 at 5:43 PM said...

tiba tiba mengidam nk kuar date ngn someone g pasar malam... hahaha : first time aku setubuh! Nak tau x, kliklah

Lady D on June 7, 2011 at 6:30 PM said...

Rozuan Ismail :: hoho..ngidam eh..pe lagi..jom g pasar malam ni..=)

Orang Perlis :: wah..cakap sal pasar malam trus nk g date eh....

hana on June 9, 2011 at 3:05 PM said...

saya suka pergi pasar malam.. sebab nanti boleh makan macam2.. rasa macam nak beli semua jew... huhuhu

Lady D on June 9, 2011 at 3:10 PM said...

hana, samala kite...kalo bwk duit tu, sume nk beli..lastly blk bwk dompet kosong jek..hehe...

GKA on June 11, 2011 at 7:19 PM said...

nie yang wat lapoooo nieeee

Lady D on June 11, 2011 at 9:50 PM said...

hehe...lapa ek...meh jemput r makan...wat mcam umah sendiri...=)

p@kcikLie on June 12, 2011 at 9:43 PM said...

de tak org jln2 je kat pasar mlm tu ala2 window shopping...meyibuk je kan...jarang berlaku kan !

Lady D on June 13, 2011 at 8:55 AM said...

btol tu..kalo yg window shopping jarang2 terjadi..sbb mostly yg pg msti da ade motif..siap sediakan duit lebih lg..=)

id card murah yogyakarta on February 12, 2014 at 1:17 PM said...

terimakasih informasin ya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

::LADY D punye Blog:: Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Celebrity Gossip